top of page
Writer's pictureCan Berk Koç

Yurtdışında Sanat/Tasarım Eğitimi için Güçlü Bir Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

Updated: May 1


portfolyo ve dünya
Portfolyo, çalışma geçmişinizden oluşan, ilgi alanlarınız ve dünya görüşünüzle beslenerek hazırlanması gereken bir başvuru dosyasıdır.

Sanat ve tasarım dünyasına adım atmak ve yurtdışında eğitim almak için heyecanlı mısınız? Hayallerinizdeki sanat fakültesine kabul edilmek için anahtarınız, güçlü bir portfolyo hazırlamaktan geçiyor. Bu yazıda, portfolyo hazırlamanın inceliklerini ve sizi başarıya götürecek ipuçlarını keşfedeceksiniz.


Portfolyo Nedir?


Portfolyo, sanatçının, sanat öğrencisinin veya tasarımcının becerilerini, yaratıcılığını ve sanatsal bakış açısını gözler önüne seren bir eserler/çalışmalar koleksiyonudur. Sanat okullarına başvuran öğrenciler için yeteneklerini ve potansiyellerini göstermenin en önemli araçlarından biridir. Güçlü bir portfolyo, kabul komitesini etkilemenize ve hayalinizdeki eğitime adım atmanıza yardımcı olacaktır.


Başarılı Bir Portfolyonun Temel Özellikleri:


Teknik Çeşitlilik: Farklı teknikler ve stiller kullanarak çeşitli çalışmalarınızı portfolyonuza dahil edin. Bu, sanatsal becerilerinizin genişliğini ve esnekliğinizi gösterecektir. Bazı teknikler belli bölümlere başvuruda önem kazanır. Mutlaka bir profesyonelden destek alın.

Hedef Kitleye Uygunluk: Başvuru yapacağınız sanat okulunun aradığı niteliklere ve kriterlere uygun çalışmalar seçin. Okulun web sitesini ve program bilgilerini inceleyerek bu kriterler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Özen ve Düzen: Portfolyonuzun görsel olarak çekici ve düzenli olması önemlidir. Çalışmalarınızı yüksek kalitede sunun ve portfolyonuzun kolayca gezilebilir ve anlaşılabilir olmasına özen gösterin. Sade bir tasarım hedefleyin.

Başvuru Şartlarına Uygunluk: Her sanat okulunun portfolyo formatı ve içeriği için farklı gereksinimleri olabilir. Başvuru şartlarını dikkatlice okuyun ve portfolyonuzu bu şartlara uygun olarak hazırlayın. Portfolyonuz sınav için bir ön kabul mü yoksa portfolyo ile birlikte bir görev (task/assignment) yapılması gerekiyor mu? Bunları mutlaka kontrol edin.


storyboard_portfolio
Demir Resimcioğlu, Animasyon Portfolyosu için Storyboard

Çizim, Sanat ve Tasarım Portfolyoları:


Portfolyo içeriği, başvurduğunuz alana göre değişiklik gösterebilir. Çizim portfolyosu için eskiz, natürmort ve figüratif çizimler gibi çalışmalarınızı ekleyebilirsiniz. Sanat portfolyosu ise daha geniş bir yelpazede çalışmalar içerebilir. Resim, heykel, enstalasyon, fotoğrafçılık ve video sanatı gibi farklı disiplinlerden eserlerinizi portfolyonuza dahil edebilirsiniz. Tasarım portfolyosu için bölüme uygunluk önemlidir.


ege_ilay_altay_portfolio
E.İlay Altay, Mimarlık Portfolyosu için Maket (Fransa)

Çizim Portfolyosu Nasıl Hazırlanır?


Çizim portfolyosu hazırlarken, farklı teknikler ve stiller kullanarak çeşitli çizimlerinizden örnekler sunmanız önemlidir. Portfolyonuzda şunlar yer alabilir:

  • Kurşun kalem, kömür, pastel, suluboya, akrilik gibi farklı materyallerle yapılan çizimler

  • Perspektif, anatomi, ışık ve gölge gibi temel çizim tekniklerinin kullanıldığı çalışmalar

  • Natürmort, portre, manzara gibi farklı konularda çizimler

  • Hayal gücüne dayalı çizimler ve eskizler

dermi_resimcioglu_portfolyo
Demir Resimcioğlu, Almanya Animasyon Portfolyosu için Suluboya İllüstrasyon

Sanat Portfolyosu Nasıl Hazırlanır?


Sanat portfolyosu hazırlarken, çizim, boyama, heykel, fotoğrafçılık, grafik tasarım, dijital sanat gibi farklı alanlarda yaptığınız çalışmalardan örnekler sunabilirsiniz. Portfolyonuzda şunlar yer alabilir:

  • Farklı teknikler ve stiller kullanarak yapılan özgün sanat eserleri

  • Sanat tarihi ve sanat akımları hakkında bilgi sahibi olduğunuzu gösteren çalışmalar

  • Yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerinizi gösteren projeler

  • Kişisel tarzınızı ve vizyonunuzu yansıtan çalışmalar


Derin Şahin, Viyana Güzel Sanatlar Design Investigations 2024
Angewandte - University of Applied Arts Vienna'da Design Investigations bölümünü kazanan öğrencim Derin Şahin'in portfolyosundan bir kare, 2024

Tasarım Portfolyosu Nasıl Hazırlanır?


Tasarım portfolyosu hazırlarken, bölüme uygun çalışma çok önemli olsada iyi bir tasarımcının farklı branşlardan etkilenebileceğini unutmadan çalışmalar yapın.

  • Hangi alana başvuruyorsunuz? (Grafik Tasarım, Ürün Tasarımı, Moda Tasarımı vb.) Alana uygun işler üretin

  • Çalışmalarınızı kategorilere ayırın (örneğin: logo tasarımı, web tasarımı, illüstrasyon vb.).

  • Yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerinizi gösteren projeler

  • Sanat ve Tasarım Tarihinden örnek incelemeleri

  • Tasarımınızın farklı açılardan çizimlerini yapın.

  • Maket yapın ve iyi fotoğraflayın.

  • Konsept çalışmalar gerçekleştirin.


ilay_altay_portfolio
E.İlay Altay, Mimarlık Portfolyosu için Konsept

Başarılı bir portfolyo hazırlamak zaman ve emek ister. Bu nedenle, portfolyonuzu erkenden hazırlamaya başlamanız ve üzerinde düzenli olarak çalışmanız önemlidir. Daha önce portfolyo ile yurtdışına öğrenci hazırlamış biri ile çalışarak çalışamlarınızın okula uygun olup olmadığını anlamak için mutlaka destek alın.


Portfolyo Çalışmalarında Çizim Hocanızın Takip Etmesi Gerekenler:


1. Süreç Takibi:

  • Motivasyon Mektubu: Mektup içeriğinin özgün ve samimi olması. Hedeflerin ve motivasyonların net ve açık bir şekilde ifade edilmesi

  • Portfolyo: Portfolyonun görsel olarak çekici ve organize olması. Farklı teknikler ve stiller içeren çalışmaların yer alması. Her bir çalışmanın açıklayıcı bir metne sahip olması.

  • Portfolyo Görevleri: Verilen görevlerin zamanında ve özenle tamamlanması. Görevlerde yaratıcı ve özgün çözümlerin üretilmesi. Geri bildirimlere açık olma ve gelişmeye istekli olma.


naz_eylul_turkec_portfolio
Naz Eylül Türkec Angawante - Endüstri Ürünleri Tasarımı Dosya İçeriği Örnek

2. Uzun Süreli Çalışma:

  • Hedef Belirleme: Kısa ve uzun vadeli hedeflerin ortaklaşa belirlenmesi. Hedeflere ulaşmak için bir çalışma planı oluşturulması.

  • Düzenli Geri Bildirim: Çalışmaların düzenli olarak değerlendirilmesi ve geri bildirim verilmesi, Güçlü ve zayıf yönlerin belirlenmesi ve geliştirilmesi için öneriler sunulması.

  • Motivasyon ve Destek: Öğrencinin motivasyonunun yüksek tutulması ve zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olunması, Sanatsal ve kişisel gelişim için destekleyici bir ortam sağlanması.

Örnek Ders İçeriği :


Unutmayın, yurtdışında güçlü bir sanat/tasarım portfolyosu hazırlarken sadece çizimlerinize veya çalışmalarınızın güzelliğine odaklanmak yeterli değildir. Portfolyo hazırlama süreci, öğrencinin kendi hikayesini başvuracağı okullara göre hazırlama sürecidir.


Dersler, Çalışmalar ve İletişim için: https://www.fevkaladesohbetler.com/portfolyo-hazirlik


Bu blog yazısı, yurtdışında sanat/tasarım eğitimi almak isteyen öğrencilere yol göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Kullanılan görsellerin tümü isimleri ve çalışmalarını paylaşmama izin veren öğrencilerime başarılı olmuş öğrencilere aittir. Bölüm içeriğinden çok çalışma çeşitliğine odaklanarak seçilmiştir.


Yukarıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurarak hazırlayacağınız güçlü bir sanat/tasarım portfolyosu, yurtdışında eğitim alma hayalinize bir adım daha yaklaşmanızı sağlayacaktır. Bu yolculukta size eşlik etmemi isterseniz, iletişim formu ilgili sayfada yer almaktadır.


Başarılar diliyorum, uzun yaşayın ve parlayın.


Can Berk Koç




59 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page